Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα εορτασμού για το σχ.έτος 2015-2016: "Βία και Ανεκτικότητα" η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης δια του Γραφείου Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής υλοποιεί βιωματικό εργαστήριο στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, 12:00-14:30. Στο εργαστήριο, διάρκειας 2 ωρών, θα συμμετέχουν μαθητές του  1ου Γυμνασίου Κομοτηνής.
            Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση των μαθητών για τις πτυχές των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση τους, σε μια εποχή που η οικονομική και πολιτική κρίση τροφοδοτούν την μισαλλοδοξία και την βία , δημιουργώντας ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το εργαστήριο είναι βιωματικό (μέθοδοι μη τυπικής εκπαίδευσης: παιχνίδια ρόλων, δημιουργία κολλάζ, διαδραστικό θέατρο κ.α)
Περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος:
Δραστηριότητα 1η
Τίτλος: Μπορώ να μπω;
Ένα παιχνίδι ρόλων σχετικό με μιαν ομάδα προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν σε μιαν άλλη χώρα. Εξετάζει:
• Τη θέση των προσφύγων.
• Τα κοινωνικά και οικονομικά επιχειρήματα για τη χορήγηση αλλά και την άρνηση παροχής ασύλου.
Δραστηριότητα 2η
Οι  μαθητές θα χωριστούν  σε ομάδες και θα δοθεί στην κάθε ομάδα μια λεζάντα σχετική με τη θεματική "Βία και Ανεκτικότητα". Οι ομάδες θα αναπαραστήσουν το περιεχόμενο της λεζάντας και θα την απαθανατίσουν με τη φωτογραφική μας μηχανή. Οι φωτογραφίες θα εκτυπωθούν και θα δημιουργηθεί έκθεση φωτογραφίας των μαθητών με θέμα τη βία και την ανεκτικότητα.
Δραστηριότητα 3η
 Δημιουργία σύντομου αυτοσχεδιασμού για κάθε ομάδα ο  οποίος θα μαγνητοσκοπηθεί.